Luomua läheltä


Me uskomme luomu- ja lähiruokaan, koska se...
1. on ympäristöystävällistä: ei vaadi pitkiä kuljetuksia, muovipakkauksia tai pitkää kylmäsäilytystä ennen saapumistaan kuluttajalle.
2. auttaa rakentamaan ja ylläpitämään paikallista taloutta: kun sijoitat rahasi paikallisiin tuotteisiin, tuet paikallista toimintaa ja edesautat sitä kautta lähiympäristösi hyvinvointia.
3. auttaa rakentamaan paikallisyhteisöä: tukemalla paikallisia ruoantuottajia hyödytätte toinen toistanne, mikä vahvistaa paikkakunnan yhteisöllisyyttä ja elinvoimaisuutta.
4. edistää paikallisen viljelyn monimuotoisuutta: luomuviljelijät pitävät huolta ympäristöstämme toimimalla osana luonnonmukaisia prosesseja, sillä he eivät käytä teollisia lannoitteita tai kasvi- ja hyönteismyrkkyjä. Näin maaperä pysyy terveenä eivätkä kasvi- tai eläinkunnan monimuotoisuus kärsi.
5. turvallista ja luotettavaa: tiedät, mistä ruokasi tulee, ja kuka sen kasvattaa. Voit halutessasi vierailla tuttujen tuottajien luona ja oppia ymmärtämään paremmin, kuinka ruokasi tuotetaan. Informaatio kulkee vaivattomammin suoraan tuottajalta kuluttajalle ja päin vastoin.
6. ravinteikkaampaa, tuoreempaa ja maukkaampaa: saat tuotteet käyttöösi tuoreina, ravintoaineet tallella. Ruoka on kasvanut terveessä maassa, mikä näkyy sen maussa.

Tampiirin kautta voit tilata kuukausittain luomutuotteita Tietäväinen Foods luomutukulta. Tuotteet noudetaan Tampereen yliopistolta, rekisteröitymällä tilaajaksi Tampiirin piiritunnuksella piiri-TAMY-uta säästyt kuljetusmaksulta (tilaukseen lisätään kuitenkin 3e pakkausmaksu). Lisää tietoa tilauskausista ja noutoajankohdista saat sähköpostilistaltamme.

Luomutuottajia Pirkanmaalla:
Rekola
Kurjen Tila
Ponkiniemen tila (kaali, viljatuotteet, Kyröskoski).
Terissaari (Akaa, luomumehut)
Pieta and Immo Hyvärinen (Järvensivu, Tampere ja Karkku, Sastamala, luomulaatuista (ei sertifioitu)
Sarkala (kananmunat)

Muita Tampiirin pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita:
Antti Markkulan härkäpavut (Loimaa, n. 100 km Tampereelta)
Kellaripanimo (Keuruun ekokylä, 125 km Tampereelta)
Sunspelt Oy (luomuspeltti- ja -kvinoatuotteita)
Sysmän luomuherkut (luomuvilja- ja yrttituotteita, 152 km Tampereelta)
Tampereen kehitysmaakauppa

Luomutuottajia löydät myös Facebookin REKO-ringeistä:
Reko Tammelantori
Ahlmanin lähiruokarengas Reko

Luomutuotteiden maahantuojia:
Tietäväinen
Ekolo
Aduki

Luomu Suomessa:
Luomuliitto
Pro Luomu - Luomualan kasvua ja kehitystä edistävä järjestö
Sekä Luomuliitto että Pro Luomu ovat kansainvälisen luomujärjestö IFOAMin (The International Federation of Organic Agriculture Movements) jäseniä.
IFOAMin sivuilla voit tutustua mielenkiintoiseen yhteenvetoon luomusta suomalaisessa kontekstissa.

Luomu-sertifikaatit:
Mistä tunnistat luomutuotteen? Tutustu yhteenvetoon luomumerkeistä.
Suomen oma kansallinen luomumerkki Aurinkomerkki.
Eurooppalainen luomumerkki.